Co je formulář W-8 a jak jej vyplnit | doola (2024)

navádět

Jazyk:

Co je formulář W-8 a jak jej vyplnit | doola (1)

Od Lindsey Rudy

Zveřejněno 27. února 2023 8 min čtení

Co je formulář W-8 a jak jej vyplnit | doola (2)

S tím, jak se svět stále více propojuje, je snazší než kdy jindy pracovat na dálku nebo dokonce v zahraničí v mezinárodním měřítku. Ať už jste nezávislý pracovník s klienty z celého světa nebo zaměstnanec, který byl přidělen k práci v zahraničí, je důležité vědět, jak se orientovat v daňových požadavcích, které jsou spojeny s příjmy mimo vaši domovskou zemi. Jedním ze zásadních papírů, kterým budete muset porozumět, je formulář W-8. Tento dokument vám může pomoci zajistit, abyste nakonec nepřeplatili daně nebo čelili právním následkům. V tomto článku si vysvětlíme, co jsou formuláře W-8, kdo je musí vyplnit a jak to udělat správně.

Co je formulář W-8?

Formulář W-8 je formulář IRS používaný společností cizí jedinci a subjekty podnikající ve Spojených státech.

Formulář obsahuje informace týkající se identity zahraniční osoby, jako např.

  • Příjmení
  • Adresa
  • Země občanství nebo bydliště
  • Podrobnosti o jejich finančním účtu
  • Status daňové rezidence
  • Informace o jakémkoli agentovi pro srážkovou daň, který jedná jejich jménem, ​​pokud jde o platby, které jim provedl americký plátce (pokud existuje)

Formulář musí také obsahovat buď platnou smlouvu o certifikaci statusu podle kapitoly 4, nebo výjimku z ohlašovacích požadavků zákona o dodržování daňových předpisů ze zahraničních účtů (FATCA), na které mohou mít za určitých okolností nárok v závislosti na zemi svého bydliště a typu obdrženého příjmu.

Jaký je účel daňového formuláře W-8?

A daňový formulář W-8 je nástroj, který vám pomůže vyhnout se placení vyšších daní, než je nutné, když získáváte příjem mimo vaši domovskou zemi. Umožňuje organizaci nebo jednotlivci, který vám platí, vědět, že nejste občanem nebo rezidentem USA, a proto byste neměli podléhat určitým daňovým požadavkům. Správným vyplněním tohoto formuláře můžete zajistit, že platíte daně pouze v zemích, kde jste ze zákona povinni tak učinit. Berte to tedy jako klíč k odemknutí potenciálu globálních pracovních a příjmových příležitostí bez bolesti hlavy z daní navíc.

Kdo musí vyplnit daňový formulář W-8?

Zahraniční osoby a subjekty, jako jsou zahraniční korporace, trusty a statky, musí vyplnit daňový formulář W-8. Tento formulář se používá k vykazování příjmů získaných cizincem-nerezidentem za práci vykonanou ve Spojených státech nebo za příjmy obdržené ze zdrojů v USA. V situacích, kdy zahraniční osoba nebo subjekt přijímá platby ze zdroje v USA, musí poskytnout platný daňový formulář W-8, aby bylo zajištěno, že nebudou zdaněny ze svého příjmu IRS.

V některých případech mohou být dokonce občané a rezidenti USA povinni vyplnit daňový formulář W-8, pokud pobírají příjem ze zahraničního zdroje. Jak většina občanů USA ví, veškerý vydělaný příjem podléhá dani. Když se však daně platí z příjmů mimo USA, může být pro IRS obtížné tyto informace sledovat bez ověření platby. Kvůli tomuto požadavku budou muset občané USA, kteří dostávají peníze ze zahraničí, předložit platný daňový formulář W-8, který bude obsahovat důkaz, že z těchto příjmů byly zaplaceny zahraniční daně, aby nedocházelo k dvojímu zdanění oběma zeměmi.

Někteří další jednotlivci nebo firmy mohou také muset podat daňový formulář W-8 při poskytování služeb nebo prodeji zboží v mezinárodním měřítku. Patří mezi ně pracovníci na volné noze, kteří jsou najímáni na projekty mimo svou domovskou zemi, a společnosti, které nabízejí mezinárodní přepravní služby se zbožím pocházejícím mimo USA.

Typy formulářů W-8

Existuje několik typů formulářů W-8, z nichž každý je navržen pro konkrétní účel nebo situaci.

Formulář W-8BEN

Projekt W-8Ben formulář používají jednotlivci nebo subjekty, které nejsou občany nebo rezidenty USA, kteří chtějí uplatnit osvobození od daní v USA na příjem, který dostávají ze zdroje v USA. Tento formulář lze použít pro jednotlivce i subjekty, jako jsou korporace, trusty a partnerství. Formulář obsahuje informace, jako je celé jméno, adresa, zahraniční daňové identifikační číslo (TIN), typ zahraničního subjektu (pokud existuje) a zda má jednotlivec/subjekt stálou provozovnu v USA. Obsahuje také otázky týkající se jiných srážkových smluv a majetku ve vlastnictví jednotlivce/subjektu, který může podléhat různým sazbám zdanění.

Formulář W-8BEN-E

Projekt W-8BEN-E forma je podobná W-8BEN, ale je určena spíše pro subjekty, jako jsou korporace, trusty a partnerství, než pro jednotlivce. Tento formulář vyžaduje podrobnější informace, včetně registrovaného jména, adresy, kontaktních údajů, typu subjektu (korporace nebo trust), obchodních aktivit prováděných subjektem v USA nebo mimo ně, procentuálního vlastnictví každého vlastníka subjektu (pokud existuje) a seznam skutečných vlastníků účetní jednotky (pokud existuje). Vyžaduje také informace o jakýchkoli jiných dohodách nebo smlouvách o srážkové dani, které by se mohly vztahovat na subjekt ohledně daní v USA.

Formulář W-8ECI

Formulář W-8ECI je používán neamerickými jednotlivci nebo subjekty, které vydělávají příjmy z amerických zdrojů, které jsou účinně spojeny s obchodem nebo podnikáním ve Spojených státech. To zahrnuje zahraniční fyzické nebo právnické osoby, které podnikají v USA nebo mají přítomnost v USA, jako je pobočka nebo dceřiná společnost, a vydělávají příjmy, které lze přiřadit tomuto podnikání nebo obchodu.

„ECI“ ve W-8ECI znamená „efektivně propojený příjem“.

Formulář W-8ECI se konkrétně používá k uplatnění nároku na osvobození nebo snížení srážkové daně z příjmu, který je fakticky spojen s obchodem nebo podnikáním v USA.

Formulář W-8EXP

Projekt formulář W-8EXP se používá, když zahraniční plátce potřebuje potvrdit, že určité platby provedené cizinci, který není rezidentem, jsou buď osvobozeny od daní v USA podle smlouvy o dani z příjmu, nebo budou mít sníženou sazbu kvůli ustanovení smlouvy. Aby bylo možné toto osvobození nebo snížení daní uplatňovat jménem příjemce, musí být prokázáno, že spadají do jedné z několika kategorií uvedených v předpisech IRS. K tomu je třeba vyplnit formulář W8EXP s podrobnostmi o totožnosti příjemce (jméno a DIČ) a rezidenčním statusu a také s podrobnostmi o samotné platbě, včetně zaplacené částky a účelu platby.

Formulář W-8IMY

Formulář W-8IMY se používá při podání žádosti o status osvobození od daně v USA podle oddílu 501(c)(3) Internal Revenue Code. Tento formulář vyžaduje podrobné informace o organizaci, která žádá o status osvobozené od daně, včetně jejího právního názvu a adresy, řídícího orgánu, vedoucích pracovníků, činností, finančních údajů, podnikové struktury, členství, přijatých příspěvků a provozních nákladů.

Kdy je vyžadován daňový formulář W-8?

Daňový formulář W-8 je nezbytným dokumentem pro zahraniční jednotlivce nebo firmy, kteří mají příjem ze zdroje v USA. To zahrnuje dividendy, úroky, licenční poplatky, penze, renty, nájemné a další formy příjmu. Je to také nutné v případech, kdy zahraniční osoba nebo společnost poskytuje zboží nebo služby americkému jednotlivci nebo firmě. Bez tohoto formuláře může organizace, která vám platí, zadržet část vašeho příjmu, aby mohla platit daně, za předpokladu, že jste občanem USA nebo rezidentem Spojených států. To může být problematické, protože to často vede k dlouhým a zdlouhavým procesům s cílem získat zpět tyto zadržené prostředky.

Z tohoto důvodu by každá zahraniční osoba nebo společnost, která očekává, že obdrží platby z amerických zdrojů, měla předem vyplnit a odeslat formulář W-8. Údaje uvedené ve formuláři pomohou plátci informovat o vhodné sazbě daně a o tom, zda se má srážka vůbec uplatnit. Některé země mají například smlouvy se Spojenými státy, které poskytují snížené srážkové sazby pro jejich občany – něco, co musí být uvedeno ve formuláři W-8, aby tyto výhody nabyly účinnosti.

Jak vyplnit daňový formulář W-8

Projekt obecné pokyny pro vyplnění daňového formuláře W-8 jsou následující:

Krok 1: Určete, jaký typ formuláře W-8 musíte vyplnit na základě vaší situace.

Krok 2: Vyplňte své osobní údaje, včetně jména, adresy a daňového identifikačního čísla (DIČ). Pokud nemáte DIČ, můžete použít alternativní identifikační číslo nebo o něj požádat.

Krok 3: Uveďte zemi svého občanství a daňové rezidence. To je důležité, protože určuje, které daňové smlouvy se na vás vztahují a zda se na vás vztahují požadavky na srážku daně v USA.

Krok 4: Vyplňte všechny další oddíly nebo rámečky, které se týkají vaší situace. Pokud například požadujete výhody vyplývající ze smlouvy, budete muset poskytnout konkrétní informace o smlouvě.

Krok 5: Podepište formulář a uveďte datum, čímž potvrdíte, že informace, které jste poskytli, jsou přesné a že nejste občanem ani rezidentem USA.

Krok 6: Odešlete vyplněný formulář organizaci, která vám platí. Mohou vyžadovat fyzickou nebo elektronickou kopii formuláře.

Můžete také odkazovat na Web IRS pro pokyny specifické pro daný formulář.

Výhody daňového formuláře W-8

Vyplnění daňového formuláře W-8 má několik výhod, včetně:

  1. Zamezení dvojímu zdanění: Poskytnutím nezbytných informací na formuláři W-8 můžete uplatnit výhody vyplývající ze smlouvy a snížit nebo odstranit částku daní, které dlužíte ve své domovské zemi i v USA. To vám může pomoci vyhnout se zátěži dvojího zdanění.
  2. Zjednodušení daňového procesu: Vyplnění formuláře W-8 může pomoci zefektivnit daňový proces a usnadnit vám příjem plateb za vaši práci. Potvrzením, že nejste občanem nebo rezidentem USA, a poskytnutím nezbytných informací můžete pomoci zajistit, že organizace, která vám platí, zadrží příslušnou částku daní a vyvaruje se jakýchkoli sankcí nebo problémů s IRS.
  3. Otevírání nových příležitostí: Vyplněním formuláře W-8 můžete spolupracovat s organizacemi se sídlem v USA a využívat příležitosti, které s tím přicházejí. To může zahrnovat přístup k novým klientům, projektům a trhům.
  4. Předcházení komplikacím a zpožděním: Pokud nevyplníte formulář W-8 a organizace, která vám platí, zadrží daně, může to způsobit komplikace a zpoždění při přijímání platby. Poskytnutím nezbytných informací předem můžete těmto problémům předejít a zajistit hladší proces platby.

Užitečný krok navíc

Ať už jste digitální nomád pracující z pláže na Bali nebo inženýr na krátkodobém úkolu v USA, je důležité pochopit, zda a kdy potřebujete vyplnit formulář W-8. I když se vyplňování daňového formuláře W-8 může zdát jako další problém, pokud jde o každoroční placení daní, jeho účelem je zásadní zajistit, aby bylo uplatňováno řádné zdanění na základě požadavků platných daňových zákonů v zahraničí i ve Spojených státech.

Nenechte se stresovat složitostí formulářů W-8 – nechte doola vám pomohou zefektivnit proces a zajistit soulad s daňovými zákony USA.

Nejčastější dotazy

Jak dlouho je formulář W-8 platný?

Platnost formuláře W-8 závisí na typu formuláře, který se vyplňuje. Obecně platí, že formuláře W-8BEN a W-8BEN-E zůstávají v platnosti po dobu tří let od data podpisu, zatímco formuláře W-8EXP a W-8IMY zůstávají v platnosti jeden rok od data, kdy byly podepsány. To znamená, že pokud si jednotlivec nebo subjekt přeje zachovat svůj zahraniční status u IRS, měl by zajistit, aby obnovil své formuláře před uplynutím těchto časových rámců.

Existují nějaké sankce nebo pokuty za neposkytnutí formuláře W-8 plátcům?

Ano, za nesprávné nebo vůbec nevyplnění formuláře W-8 mohou být spojeny sankce a pokuty. Pokud účetní jednotka neposkytne řádně vyplněný formulář svému plátci do data splatnosti uvedeného v jejich dohodě, bude tento plátce povinen zadržet 30 procent veškerých plateb provedených jako daně pro tento subjekt v souladu s právem USA. Kromě toho může neposkytnutí přesných informací vést k občanskoprávním a trestním postihům, které IRS uloží žadateli.

Kdo musí vyplnit formulář W-8?

Formulář W-8 musí vyplnit kdokoli, kdo není považován za občana USA nebo cizince s trvalým pobytem, ​​ale jinak získává příjem ze zdrojů v USA, včetně zahraničních subjektů, jako jsou korporace a partnerství; jednotlivci, kteří mají účty mimo Spojené státy americké; zahraniční trusty; některé vládní agentury a mezinárodní organizace; cizinci bez trvalého pobytu; a americké pobočky zahraničních bank a dalších finančních institucí, mimo jiné. Je důležité, aby všechny takové subjekty tento formulář přesně vyplnily a odevzdaly včas, aby se předešlo případným sankcím a zajistilo se řádné plnění všech povinností podle daňových zákonů USA.

Co je formulář W-8 a jak jej vyplnit | doola (2024)

References

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Reed Wilderman

Last Updated:

Views: 5289

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Reed Wilderman

Birthday: 1992-06-14

Address: 998 Estell Village, Lake Oscarberg, SD 48713-6877

Phone: +21813267449721

Job: Technology Engineer

Hobby: Swimming, Do it yourself, Beekeeping, Lapidary, Cosplaying, Hiking, Graffiti

Introduction: My name is Reed Wilderman, I am a faithful, bright, lucky, adventurous, lively, rich, vast person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.